Aşırı şeker tükettiğinizde vücudunuzun size gönderdiği 3 sinyal

Dünya Sağlık Örgütü’nün Aşırı Şeker Tüketimine Dikkat Çeken İpuçları

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günlük şeker alımının 25 gramı geçmemesini öneriyor, bu da yaklaşık beş çay kaşığına denk geliyor.

Günlük şeker tüketiminizi takip etmek bazen zor olsa da, vücudunuz fazla alımın farkına varır ve size belirli sinyallerle bildirir. Bu sinyaller, şekerin vücudunuz üzerindeki etkilerini anlamanızı sağlayarak, daha sağlıklı seçimler yapmanıza yardımcı olabilir.

Aşırı şeker alımını uyaran işaretler

1. Kilo alımı ve sürekli açlık

Serbest veya ilave şeker, yalnızca kalori alımını artırmakla kalmaz, aynı zamanda bağımlılık yapıcı bir etki de yaratır. Kişiler şeker içeren gıdaları sürekli olarak daha fazla tüketme isteği duyabilir. Sürekli şeker tüketimi, vücut ağırlığının artmasına neden olabilir ve açlık hissinin devam etmesine sebep olabilir. Ayrıca, tatlılar veya şekerli ürünlere olan istek de zamanla artacaktır.

2. Sivilce varlığı

Büyük miktarlarda şeker tüketmek, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan insülin hormonunun salınımını tetikler. Aynı zamanda, yağ bezlerini uyararak aşırı keratin üretimini teşvik eden insülin benzeri büyüme faktörü (IGF-1) de salınır. Bu durum, yağ bezlerinin tıkanmasına yol açar ve sonuç olarak sivilce oluşumunu artırır.

3. İstek ve ruh hali değişimleri

Yüksek şeker tüketimi, vücutta fazla miktarda insülin salgılanmasına neden olur ve kan şekerini yükseltir. Bu durum, hiperglisemiden önce hipoglisemiye neden olabilir. Hipoglisemi meydana geldiğinde, tatlı yiyeceklere olan istek artar ve bu da sürekli ruh hali değişimlerine sebep olabilir. Sonuç olarak, kişiler yorgunluk, halsizlik ve uyuşukluk gibi belirtilerle karşılaşabilir.

Bu sinyalleri dikkate alarak, serbest veya ilave şeker alımını sınırlandırmak, daha sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır.

Related Posts

Kronik ağrılı hastalıklar kadınlarda daha fazla görülüyor

Türk Algoloji Derneği (Ağrı Derneği) Başkanı Prof. Dr. Gül Köknel Talu, “Diğer toplumlarda da olduğu gibi kronik ağrılı hastalıklar ülkemizde de kadınlarda daha sık görülüyor. Bunların içinde fibromiyalji yani yaygın kas ağrıları yine kadınlarda ve ülkemizde sık görülen kronik ağrı durumlarından biridir.” dedi.

Tükenmişlik sendromu nedir, belirtileri nelerdir?

Tükenmişlik belirtileri yoğun iş temposunda göz ardı edilebilir. Ancak bunları fark etmek, dışarı çıkamayacak ve çalışamayacak hale gelmeden önce önlem almanıza yardımcı olabilir.

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

İş Bırakan Aile Hekimleri Hakkında Yargı Kararı

İş bırakan aile hekimleri hakkında yargı önemli bir karar verdi. Türk Tabipler Birliği karar hakkında açıklama yaptı. 

Giresun’da Kaza: Bariyerleri Aşan Araç Karşı Şeride Geçti, 2 Yaralı

Bariyerleri aşan araç karşı şeride geçti: 2 yaralı GİRESUN – Giresun’da bariyerleri aşarak karşı şeride geçen araç, başka bir otomobille kafa kafaya çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Karadeniz Sahil Yolunda Trabzon …

Roche, ABD’de 50 Milyar Dolar Yatırım Yapacak

NEW İsviçre merkezli ilaç şirketi Roche, gelecek 5 yıl içinde ABD’de ilaç ve tanı alanında 50 milyar dolar yatırım yapacağını bildirdi. Roche’dan gelecek 5 yılda ABD’ye yapılacak 50 milyar dolarlık yatırıma dair açıklama yapıldı. Açıklamada, söz …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir