Şakir Paşa Ailesi’nin istihbaratçı mensubu

Şakir Paşa Ailesi’nin İstihbaratçı Mensubu ve Dizideki Yansımaları

Dizi çekim setinin yanması sonucu ara verilen “Şakir Paşa Ailesi” dizisi, yayınına ara vermeden devam ediyor. Ünlü yazar Murat Bardakçı, ailenin pek bilinmeyen oğlu Suat’ı ve MİT öncesi istihbarat kuruluşu MAH ile ilişkisini Haberturk.com’da yazdı.

“Şakir Paşa Ailesi” pek alışılmadık bir aile olarak bilinirdi. Aileden çıkan birçok sanatçı, mesleklerinde büyük başarılar elde etmiş ve özellikle Şakir Paşa’nın oğlu Cevat Şakir’in trajik ölümüyle yıllardır konuşulmaktaydı.

Ailenin diğer ünlü bireyleri arasında gölgede kalan küçük oğul Suat, kendine özgü bir yer edinmişti. Suat Şakir, Türk istihbarat teşkilatı MAH’ın mensuplarından biriydi ve uzun yıllar önemli görevlerde bulundu.

1899-1972 yılları arasında yaşayan Suat Şakir, özellikle Alman istihbaratı üzerinde çalışmış ve Türkiye’nin stratejik konumunu dikkate alarak faaliyet göstermiştir.

Alman İstihbaratı ve Türkiye

Türkiye’nin tarafsızlığını koruduğu dönemde, İstanbul dünyanın saygın casuslarının buluşma noktası haline gelmişti. Alman, İngiliz, Amerikan, Fransız ve diğer ülkelerin istihbarat birimleri faaliyet gösterirken, Türk istihbarat teşkilatı MAH da bu casusları yakından takip ediyordu.

MAH, özellikle Alman istihbaratı üzerinde yoğunlaşmış ve Suat Şakir gibi geniş bir çevreye sahip birisinden faydalanmıştır. Suat Şakir, Alman ajanları İstanbul’da izlemiş ve faaliyetlerini raporlamıştır.

Almanya’nın Türkiye’deki ve Arap ülkelerindeki faaliyetlerini ortaya çıkaran Suat Şakir, MAH’a önemli bilgiler sağlamıştır.

Wilhelm Hamburger, İstanbul’da casusluk yaparken Suat Şakir tarafından izlenmiştir. Suat Şakir, Hamburger’in faaliyetlerini raporlayarak Türk istihbaratına önemli bilgiler sunmuştur.

“Şakir Paşa Ailesi” dizisinde küçük oğul Suat Şakir’in gerçek hayatındaki casusluk serüvenini detaylı olarak “Millî İstihbarat Teşkilatı (1826-2023)” isimli kitapta bulabilirsiniz.

Suat Şakir’in Irak İstihbaratı ile İlişkisi

Suat Şakir, Almanya ile Türkiye arasındaki casusluk faaliyetlerinin yanı sıra Irak’a da odaklanmıştır. Irak Kralı Faysal’ın kardeşi Prens Zeyd ile evli olan ablası Fahrunnisa aracılığıyla, Suat Şakir Irak ve Ürdün’deki gelişmeler hakkında önemli bilgiler sağlamıştır.

İstanbul’da casusluk faaliyetlerine devam ederken Almanya’dan kaçan Hamburger’in hikayesi de diziye gerçek hayattan ilham almıştır.

Related Posts

KURBAN BAYRAMI 2025 TARİHLERİ || Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, kaç gün? Bayrama kaç gün kaldı?

Bayram tatili günleri ve takvimi, yaklaşan 2025 Kurban Bayramı ile vatandaşların gündeminde yer alıyor. Kurban Bayramı tatili kaç gün, ne zaman başlıyor sorusu, merak edilen konu başlıklarından biri. 2025 Kurban Bayramı, bu sene Haziran ayında idrak edilecek. Yılın ikinci dini bayramı arefe günü ile 4,5 gün sürüyor. Ancak geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda 9 gün tatil ilan edilmişti. Kurban Bayramı, uzun resmi tatillerden biri. Bu sebeple Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı da sorgulanıyor. Bayram tatili hazırlıklarını ve planlarını şimdiden yapmak isteyenler Kurban Bayramı tarihi ve günleri araştırmalarına hız kazandırdı. Peki Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, kaç gün? Bayrama kaç gün kaldı? Kurban Bayramı ne zaman 2025? İşte Kurban Bayramı günleri ve takvimi…

YÖKDİL/2 başvuruları ne zaman? (2025 ÖSYM YÖKDİL/2 başvuru ve sınav takvimi)

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’nın (2025-YÖKDİL/2) başvurularının ne zaman başlayacağı, bu yılın ikinci YÖKDİL sınavına katılım sağlayacak olan adayların gündeminde yer alıyor. 16 Şubat tarihinde yapılan ilk YÖKDİL sınavının sonuçları 6 Mart tarihinde duyurulmuştu. Şimdi gözler YÖKDİL/2 tarihlerine çevrildi. Peki, 2025 YÖKDİL/2 başvuruları ne zaman?

ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 ALES/1 sonuçları açıklandı mı?

ALES 1 sonuçları ÖSYM tarafından duyurulacak. 13 Nisan’da yapılan yılın ilk ALES oturumu sonrasında gözler sınav sonuçlarının açıklanacağı tarihe çevrildi. Peki, ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 ALES/1 sonuçları açıklandı mı?

Depremin ardından çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

İstanbul’da 23 Nisan’da art arda yaşanan depremler hem çocukları hem de yetişkinleri endişelendirdi.

23 Nisan’da belediyeler tatil mi?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl Çarşamba gününe denk geliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve egemenliğin millete ait olduğunu simgeleyen bu özel gün, resmi tatil olarak kutlanıyor. Peki, 23 Nisan’da belediyeler …

Boşanmalardaki Artışın Nedeni: Anlaşılmayan Beklentiler

Anlaşılmayan beklentiler boşanmaları artırdı Aile Danışmanı Selver Yazıcı: “Boşanan insanların birbirini tanımadan ve beklentilerini anlamadan evlilik kurduklarını anlıyoruz” “2023’te 173 bin olan boşanma sayısı 2024’te 187 bin oldu” “Boşanmaların …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir