Bilim insanları karanlık dürtülerin arkasındaki gücü keşfetti: D faktörü

2018 yılında Alman ve Danimarkalı psikologlar, bu karanlık dürtülerin arkasındaki itici gücü haritalandırarak buna bir isim verdi: D Faktörü.

D FAKTÖRÜ NEDİR?

D Faktörü, insan doğasındaki tüm karanlık özelliklerin ortak bir paydası olarak tanımlanıyor. Tıpkı İngiliz psikolog Charles Spearman’ın g faktörü ile genel zeka seviyesini ölçmek için geliştirdiği teoride olduğu gibi, D Faktörü de kişinin kötü eğilimlerinin temel bir göstergesi olarak görülüyor.

Danimarka Kopenhag Üniversitesi’nden Psikolog Ingo Zettler, “İnsan kişiliğinin karanlık yönleri de ortak bir paydaya sahiptir. Bu da, tıpkı zekada olduğu gibi, belirli bir eğilimin farklı yansımaları olarak görülebilir” ifadelerini kullandı.

NASIL ÖLÇÜLÜYOR?

Araştırma kapsamında 2.500’den fazla katılımcı, dokuz farklı karanlık kişilik özelliğini ölçmek için tasarlanmış sorulara cevap verdi. Bu özellikler arasında egoizm, Makyavelizm, ahlaki kopukluk, narsisizm, psikolojik hak sahipliği, psikopati, sadizm, kişisel çıkarcılık ve kötücüllük bulunuyor.

Katılımcılara şu gibi ifadeler sunuldu:

  • “Herkes bana özel olduğumu söylüyor, bu yüzden biliyorum.”
  • “İstediğimi elde etmek için her şeyi söylerim.”
  • “Başarı elde etmek için arada sırada kuralları çiğnemek gerekir.”
  • “İnsanlara zarar vermek heyecan verici olurdu.”

Veriler analiz edildiğinde, bu karanlık özelliklerin farklı kişilerde farklı şekillerde kendini gösterdiği ancak hepsinin ortak bir D Faktörü’nden kaynaklandığı belirlendi.

Zettler, “Bir kişide D Faktörü çoğunlukla narsisizm, psikopati veya diğer karanlık özelliklerden biri olarak ortaya çıkabilir. Ancak temel olarak, bir kişinin bu özelliklerden bir veya daha fazlasıyla ilişkili davranışlarda bulunma olasılığını gösterir” dedi.

Bu bulgular, psikolojide ve terapide yeni keşiflere yol açabilir. Araştırmacılar, insanların kötü niyetli davranışlarını daha iyi anlamamıza yardımcı olacak bir araç sunduklarını düşünüyor.

Related Posts

Akıllı dikiş devrimi! Enfeksiyonlara karşı erken uyarı

Tıp dünyasında devrim niteliğinde bir gelişme yaşanıyor. Akıllı dikişler, cerrahi operasyonlar sonrası enfeksiyonları ve diğer komplikasyonları anında tespit ederek hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırmayı vaat etti. Geleneksel dikiş …

AOC, yeni nesil oyuncu monitörünü duyurdu!

AOC, oyun odaklı yeni monitörü Q27G4Z modelini Çin pazarında satışa sundu. 27 inç boyutunda bir IPS ekranla gelen model, sunduğu yüksek yenileme hızı ve gelişmiş görüntü teknolojileriyle dikkat çekiyor. Yeni sürüm, geçen yıl tanıtılan versiyona …

Bilim insanları “kara delik bombası” yaptıklarını açıkladı

Bilim insanları teorik olarak uzun süredir varlığı bilinen ancak şimdiye dek hiç gerçekleştirilmemiş bir konsepti hayata geçirdiklerini duyurdu: Kara delik bombası. Ancak endişeye gerek yok; bu “bomba” ne gerçek bir kara delik içeriyor ne de …

Şarj aletinizden gelen sese dikkat ettiniz mi? Tehlikeyi göz ardı etmeyin

Evde sessizlik hakimken prizdeki şarj aletinizden gelen hafif bir uğultu ya da cızırtı sesi duydunuz mu? Pek çoğumuz bu sesi fark etsek bile önemsemiyoruz. Oysa uzmanlara göre bu küçük ses, büyük bir tehlikenin habercisi olabilir.

Servisler bölümü Apple’ın en kârlı bölümü haline geldi

Yılın ikinci çeyreğinde rekor gelir elde eden ve brüt kâr marjını da rekor seviyeye çıkaran Apple’ın bilançolarındaki en dikkat çekici kısım şüphesiz Servisler bölümü oldu. Bağımsız bir bölüm haline geldikten sonra Servisler yükseliş ivmesini hiç …

Aşı dağıtımında devrim niteliğinde adım: Soğuk zincir tarihe mi karışıyor?

Aşıların taşınması ve depolanmasındaki en büyük zorluk olan soğuk zincir, tamamen tarihe karışabilir. Bir İngiliz şirketinin geliştirdiği ve insan denemelerine başlanan soğutulmamış aşılar, -20°C’den +40°C’ye kadar geniş bir sıcaklık aralığında stabil kalabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir