Çin, iddialı derin uzay ve gezegen keşfi yol haritasını açıkladı

Çin, derin uzay araştırmalarında çıtayı yükseltiyor. Çin Ulusal Uzay İdaresi’ne (CNSA) bağlı Derin Uzay Keşif Laboratuvarı (DSEL), gezegenlerin yaşanabilirliği ve dünya dışı yaşam arayışına odaklanan kapsamlı bir keşif yol haritası açıkladı. Bu plan, Mars’tan Neptün’e uzanan iddialı görevleri içeriyor ve Çin’in uzayda bilimsel keşifler için uzun vadeli stratejisini gözler önüne seriyor.

Mars’tan Dünya’ya örnek getirme yarışı

Yol haritasındaki en yakın görev, 2028 yılında fırlatılması planlanan Tianwen-3. Bu görevle Çin, Mars yüzeyinden kaya ve toprak örnekleri toplayarak Dünya’ya getirmeyi hedefliyor. Görevin temel amaçlarından biri, Kızıl Gezegen’de geçmişte ya da günümüzde yaşam izlerinin bulunup bulunmadığını araştırmak. Bu proje, ABD ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) yürüttüğü benzer örnek toplama çalışmalarına doğrudan bir rakip olarak değerlendiriliyor.

Jüpiter, Callisto ve Neptün keşifleri

Bir sonraki adım ise 2029’da fırlatılması planlanan Tianwen-4 görevi. Bu görev kapsamında Jüpiter sistemine bir uzay aracı gönderilecek ve dev gezegenin dördüncü büyük uydusu Callisto’nun yörüngesine girilecek. Callisto, düşük radyasyon seviyeleri ve yüzey altı okyanus barındırma potansiyeliyle bilim insanlarının ilgisini çekiyor.

Çin’in 2030 yılı civarında hayata geçirmeyi planladığı bir diğer önemli proje ise gezegensel yaşam alanı simülasyon cihazı geliştirmek. Bu cihaz, uzun süreli insanlı uzay görevlerini destekleyecek koşulları Dünya’da taklit etmeyi amaçlıyor.

2033 yılına gelindiğinde ise Çin, Venüs atmosferinden örnek toplamak üzere yeni bir görev başlatmayı hedefliyor. Bu görev, gezegenin aşırı sıcak ve yoğun atmosferinde olası biyolojik izlerin araştırılmasını sağlayacak.

Çin ayrıca 2038 yılında otonom bir Mars araştırma istasyonu kurmayı planlıyor. Bu üs, yerinde kaynak kullanımı ve Mars’ın çevresel ve biyolojik koşullarını uzun vadede incelemek için kullanılacak. Ancak, bu tesisin insanlı olup olmayacağına dair henüz bir bilgi paylaşılmadı. Çin ayrıca başlangıçta robotik olacak ve bir dizi fırlatma kullanılarak inşa edilecek olan Uluslararası Ay Araştırma İstasyonunu (ILRS) da planlıyor.

Çin’in en iddialı projelerinden biri de 2039 yılı civarında Neptün ve en büyük uydusu Triton’a bir keşif aracı göndermek. Bu görev, Neptün’ün halkalarını, atmosferini ve Triton’un buz altı okyanusunu araştırmayı hedefliyor. Ancak bu derin uzay görevi, nükleer enerjiyle çalışan bir keşif aracı gerektiriyor.

Bunların dışında Çin, Güneş Sistemi’nin ötesine geçerek Earth 2.0 adını verdiği ötegezegen gözlemevini 2028 yılında fırlatmayı planlıyor. Bu proje, Dünya benzeri yaşanabilir bir gezegen keşfetmeyi amaçlıyor.

  • 2028: Mars toprağı ve kayalarından örnekler toplamak ve bunları Dünya’ya geri getirmek için Tianwen-3 görevi,
  • 2029: Jüpiter ve uydusu Callisto’yu keşfetmek için Tianwen-4 görevi,
  • 2030: Uzun süreli insanlı uzay uçuşunu simüle etmek için büyük, yer tabanlı bir habitatın geliştirilmesi,
  • 2033: Venüs’ün atmosferinden örnekleri Dünya’ya geri getirecek bir görev,
  • 2038: Yerinde kaynak kullanımını incelemek için otonom bir Mars araştırma istasyonunun kurulması,
  • 2039: Neptün’ü ve en büyük uydusu Triton’u, okyanusu için bir yüzey altı kaşifi.

Related Posts

Pinwheel’dan çocuklar için akıllı saat hamlesi

ABD merkezli çocuk teknolojileri firması Pinwheel, 7 ila 14 yaş arası çocuklara özel geliştirdiği akıllı saatini piyasaya sürdü. Sosyal medya ve internet erişimi bulunmayan bu cihaz, güvenli iletişim için ebeveyn kontrol araçları, GPS takibi, kamera …

Xiaomi akıllı gözlüğünü, katlanabilir telefonunu ve akıllı bilekliğini tanıttı

Xiaomi yeni ürünlerini tanıttı. Şirket, akıllı gözlükten, bilekliğe ve yeni kapaklı katlanabilir ekranlı telefonunu tanıttı.

Mahkeme Meta’yı haklı buldu: Yapay zeka eğitimi telif hakkı ihlali değil

ABD’de federal bir yargıç, teknoloji devi Meta’nın yapay zekâ modellerini kitaplarla eğitmesiyle ilgili davada şirket lehine karar verdi. Aralarında ünlü yazar ve komedyen Sarah Silverman’ın da bulunduğu 13 yazarın açtığı davada, mahkeme Meta’nın bu uygulamasının “adil kullanım” (fair use) kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Doruk Ugan: ‘Babam Sabri Ugan’ın vefat ettiği haberleri gerçek değil’

Sabri Ugan’ın oğlu Doruk Ugan, sosyal medya hesabından babasının vefat ettiği yönünde çıkan haberleri yalanladı. Ugan, ‘Babamın vefat ettiğine dair yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.’ ifadelerini kullandı.

Milli yüzücüler Comen Kupası’na damga vurdu: 31 madalya

Yüzme Milli Takımı, 20-22 Haziran tarihlerinde Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleştirilen 2025 Comen Kupası Şampiyonası’nda toplam 31 madalya kazandı.

Tarihin en büyük veri sızıntısı FBI ve Google uyardı! Peki kullanıcılar ne yapmalı?

Siber güvenlik tarihine geçen yeni bir olay, dijital dünyada endişe yarattı. Google, Meta, Apple gibi teknoloji devlerini de kapsayan 16 milyar kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunun sızdırıldığı açıklandı. Bu sızıntı, bugüne kadar tespit edilmiş en …