Piyasada nefesler tutuldu: Altının ve doların kaderi yarın belli olacak

Trump ve Fed Arasındaki Faiz İndirimi Çekişmesi

Donald Trump ile Fed arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Trump, Fed’in faiz indirimleri konusundaki taleplerinden geri adım atmıyor. Fed’in mayıs ayı toplantısında politika faizinde değişiklik beklenmezken, Fed Başkanı Jerome Powell’ın söylemleri yakından takip ediliyor.

Enflasyon Baskılarının Faiz İndirimlerine Etkisi

Ekonomik verilerin karmaşık sinyaller vermesi, bankanın yol haritasındaki belirsizlikleri artırıyor. ABD ekonomisinin zayıflaması faiz indirimlerini destekleyebilirken, enflasyon baskılarının faiz indirimlerini olumsuz etkileyebileceği senaryolar masada.

Uzmanlar, Fed’in yılın ikinci yarısında ekonominin durgunluğuyla faiz indirimi yapabileceğini düşünürken, stagflasyon endişelerinin faiz indirimlerine engel olabileceğini öngörüyor.

Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey, “İş gücü piyasasındaki zayıflığın Fed’i haziran ayında bir faiz indirimi daha yapmaya ikna edeceğini düşünüyoruz. Ancak, tarifelerin enflasyonist etkisi ve sıkı sınır güvenliği, faiz indirimlerinin duraklamasına neden olabilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Marey, FOMC’nin mayıs ayı toplantısında politika faizini sabit tutması beklenirken, Powell’ın toplantının canlı olmayacağını açıkça belirttiğini vurguladı.

ABD’de yaşanan ekonomik verilere bakıldığında, mayıs ayındaki toplantının canlı olmasını gerektirecek bir durum oluşmadığını belirten Marey, tarife beklentisiyle yapılan ön yüklemeler nedeniyle 1. çeyrekteki negatif büyümenin ithalattaki artıştan kaynaklandığını belirtti.

Knightley, “Fed, kısa vadeli enflasyon endişelerinin faiz kararlarını etkilediği için ABD hükümetinin faiz oranlarını düşürme taleplerini dikkate almıyor. ABD ekonomisi yavaşlarken, büyük faiz indirimleri gündeme gelebilir.” şeklinde görüş bildirdi.

Trump ve Hazine Bakanı’nın faiz indirilmesi taleplerine rağmen Fed’in politika faizinde değişiklik öngörülmediğini belirten Knightley, ekonomik belirsizliğin devam ettiğini ve iş dünyasında gerginliğin arttığını ifade etti.

Tarifelerin ekonomiyi etkilediğini ve belirsizliğin devam etmesi durumunda etkisinin artacağını belirten Knightley, hane halkının fiyat artışlarından endişe duyduğunu ve harcama gücünün kısıtlanmasından kaygılandığını söyledi.

Knightley, “Konut enflasyonunun artabileceğini ve iş dünyasında yatırım harcamalarının yavaşlayabileceğini belirterek, Federal hükümetin harcamalarını kısma eğiliminde olduğu bir dönemde iş piyasasının zor durumda olacağını ifade etti.

Bu durum, ekonomik zayıflamaya karşı faiz indirimlerinin daha agresif bir şekilde ele alınabileceği anlamına geliyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Related Posts

SGK resmen açıkladı: Yıpranma payı kaldırıldı, yüzlerce mesleğin emeklilik süresi uzayacak

SGK, yüzlerce meslek grubunun ‘yıpranma payı’ kullanımına kısıtlama getirdi. Alınan karar sonucunda yüzlerce mesleğe yıpranma payı hakkından faydalanabilmek için ‘ispat zorunluluğu’ getirildi.

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Asya borsalarında ticaret savaşları iyimserliği: Hindistan dışında yükseliş! (6 Mayıs 2025)

ABD yönetiminin korumacı ticaret tutumu varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Küresel piyasalarda, merkez bankalarının kararları öncesinde yatırımcıların “bekle-gör” yaklaşımına girmesiyle karışık bir seyir öne çıkıyor. Asya …

Yoksulluğa sadece 3 ayda 48,7 milyar TL’lik yardım!

Yoksulluğa sadece 3 ayda 48,7 milyar TL’lik yardım!

ABD’den Google’a müdahale: “Sat ya da dağıt”

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın dijital reklam pazarındaki tekelini sona erdirmek amacıyla, şirketin AdX reklam borsası ve DFP reklam sunucu sistemini elden çıkarmasını önerdi. Google, bu öneriye karşı çıkarak, davranışsal çözümleri desteklediğini ve önerilen yapısal değişikliklerin yasal dayanağının olmadığını savundu.

Milyarder Buffett CEO’luğu bırakıyor, hisseleri bağışlıyor

Para sihirbazı olarak bilinen, Berkshire Hathaway’in CEO’su Warren Buffett yıl sonu aktif görevinden ayrılacağını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir