Bakır fiyatları rekor kırdı

Trump Gümrük Tarifeleriyle Piyasaları Etkisi Altına Aldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte gündemden düşmeyen gümrük tarifeleri, piyasalar üzerindeki etkisini sürdürmeye devam ediyor. ABD’nin son tarife kararlarının açıklanmasının ardından gelecekte daha yüksek tarifelerin gelme ihtimaline dair endişeler artmış durumda. Bu durum, ithal mallara uygulanan yüksek vergilerin küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği öngörülerini güçlendirdi.

Trump, Japonya ve Güney Kore’ye gönderdiği mektuplarla bu ülkelerden ABD’ye yapılan tüm ürün gönderilerine 1 Ağustos’tan itibaren sektörel tarifelerin yanı sıra %25 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Ayrıca Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar’a yönelik tarifeleri belirledi.

Trump’ın aldığı kararlar sonucunda bakır ithalatına %50 tarife getirileceği açıklandı. Bu politikalar emtia piyasalarında dalgalanmalara neden olurken, bakır fiyatlarında belirgin artışlar yaşandı.

Bakır fiyatları uluslararası piyasalarda rekorlar kırarak 5,81 dolara yükseldi. Bu yükseliş, Haziran ayına göre %10’a ve geçen yıl sonuna göre ise %40’a ulaştı. Bakırın fiyatlarında yaşanan bu artışın temelinde, arz endişeleri ve Çin’in talebinin gücünü koruması yatıyor.

Ayrıca, dünya genelinde artan arz yönlü sorunlar da bakır fiyatlarında artışa yol açtı. Teck Resources isimli bakır madenciliği şirketi, Şili’deki operasyonlarında üretim aksamalarının yaşandığını bildirdi. Ayrıca Londra Metal Borsası’ndaki bakır stoklarının azalması da fiyatları olumlu etkiledi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Kamo-Kakula bakır işletmesinin sismik aktiviteden etkilenmesi de fiyatları yukarı yönlü desteklemiş oldu.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, ABD’nin en büyük ikinci bakır ithalatçısı olduğunu vurgulayarak, alınan %50 tarife kararının ABD’nin Şili, Peru ve Kanada’dan yaptığı bakır ithalatını önemli ölçüde maliyetlendireceğini belirtti. Bu durumun bakır talebini baskılayacağını ifade eden Ergezen, ABD’deki bakır üreticilerinin ve madencilik şirketlerinin avantajlı bir konuma gelebileceğini dile getirdi.

Ergezen ayrıca, kararın madencilik hisselerini etkileyeceğini ve ABD’deki şirketlerin olumlu, Şili ve Peru’daki şirketlerin ise olumsuz etkileneceğini sözlerine ekledi. Öte yandan, bu tarifelerin uzun vadede kalıcı olmasının zor olduğunu ve Çin’in de etkileneceğini belirtti.

Related Posts

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Bir ülke daha dijital para için düğme bastı

Pakistan, dijital para için pilot uygulama başlatmaya hazırlanıyor.