Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

AB Komisyonu, Krizlere Hazırlık İçin Stok Stratejisini Tanıttı

Avrupa Birliği Komisyonu, jeopolitik gerginlikler, iklim değişikliği, hibrit ve siber tehditler gibi krizlere karşı hazırlıklı olmak amacıyla stok stratejisini duyurdu.

Üye ülkelerde kriz zamanlarında temel ürünler ve kritik malzemelerin bulunmasını sağlamak için önlemler alınacağı bildirildi.

AB genelinde üye ülkeler arasında koordinasyon sağlanacak ve en iyi uygulamalar paylaşılacak, stoklar koordine edilecek ve ortak öneriler geliştirilecek. Bu amaçla üye ülkeler AB Stoklama Ağı oluşturacaklar.

Özellikle gıda, su, petrol, yakıt, ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara kriz durumlarında erişimin sağlanacağı belirtildi.

Temel ekipman ve malzemeler arasında çadır, battaniye, su arıtma kitleri, aşı, ilaç, sağlık ekipmanları, sanayi ve stratejik önem taşıyan kritik ham maddeler, enerji güvenliğini sağlayan elektrik jeneratörleri, yüksek voltajlı ekipmanlar ile gıda ve su stoklarının genişletileceği vurgulandı.

Üye ülkeler, nadir toprak elementleri, mıknatıslar gibi çeşitli kritik ürün ve hammaddelerdeki tedarik kesintilerine karşı stok yapacaklar.

Krizlere müdahale hızını artırmak için lojistik ve ulaşım planlarının geliştirileceği belirtilirken, AB Komisyonu daha önce üye ülkelerde kritik ekipman stoklarının artırılmasını ve halkın acil durumlar için en az 72 saat yetecek malzeme bulundurmasını tavsiye etmişti.

Related Posts

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Bir ülke daha dijital para için düğme bastı

Pakistan, dijital para için pilot uygulama başlatmaya hazırlanıyor.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.