Bilim insanları karanlık dürtülerin arkasındaki gücü keşfetti: D faktörü

2018 yılında Alman ve Danimarkalı psikologlar, bu karanlık dürtülerin arkasındaki itici gücü haritalandırarak buna bir isim verdi: D Faktörü.

D FAKTÖRÜ NEDİR?

D Faktörü, insan doğasındaki tüm karanlık özelliklerin ortak bir paydası olarak tanımlanıyor. Tıpkı İngiliz psikolog Charles Spearman’ın g faktörü ile genel zeka seviyesini ölçmek için geliştirdiği teoride olduğu gibi, D Faktörü de kişinin kötü eğilimlerinin temel bir göstergesi olarak görülüyor.

Danimarka Kopenhag Üniversitesi’nden Psikolog Ingo Zettler, “İnsan kişiliğinin karanlık yönleri de ortak bir paydaya sahiptir. Bu da, tıpkı zekada olduğu gibi, belirli bir eğilimin farklı yansımaları olarak görülebilir” ifadelerini kullandı.

NASIL ÖLÇÜLÜYOR?

Araştırma kapsamında 2.500’den fazla katılımcı, dokuz farklı karanlık kişilik özelliğini ölçmek için tasarlanmış sorulara cevap verdi. Bu özellikler arasında egoizm, Makyavelizm, ahlaki kopukluk, narsisizm, psikolojik hak sahipliği, psikopati, sadizm, kişisel çıkarcılık ve kötücüllük bulunuyor.

Katılımcılara şu gibi ifadeler sunuldu:

  • “Herkes bana özel olduğumu söylüyor, bu yüzden biliyorum.”
  • “İstediğimi elde etmek için her şeyi söylerim.”
  • “Başarı elde etmek için arada sırada kuralları çiğnemek gerekir.”
  • “İnsanlara zarar vermek heyecan verici olurdu.”

Veriler analiz edildiğinde, bu karanlık özelliklerin farklı kişilerde farklı şekillerde kendini gösterdiği ancak hepsinin ortak bir D Faktörü’nden kaynaklandığı belirlendi.

Zettler, “Bir kişide D Faktörü çoğunlukla narsisizm, psikopati veya diğer karanlık özelliklerden biri olarak ortaya çıkabilir. Ancak temel olarak, bir kişinin bu özelliklerden bir veya daha fazlasıyla ilişkili davranışlarda bulunma olasılığını gösterir” dedi.

Bu bulgular, psikolojide ve terapide yeni keşiflere yol açabilir. Araştırmacılar, insanların kötü niyetli davranışlarını daha iyi anlamamıza yardımcı olacak bir araç sunduklarını düşünüyor.

Related Posts

Xiaomi akıllı gözlüğünü, katlanabilir telefonunu ve akıllı bilekliğini tanıttı

Xiaomi yeni ürünlerini tanıttı. Şirket, akıllı gözlükten, bilekliğe ve yeni kapaklı katlanabilir ekranlı telefonunu tanıttı.

Mahkeme Meta’yı haklı buldu: Yapay zeka eğitimi telif hakkı ihlali değil

ABD’de federal bir yargıç, teknoloji devi Meta’nın yapay zekâ modellerini kitaplarla eğitmesiyle ilgili davada şirket lehine karar verdi. Aralarında ünlü yazar ve komedyen Sarah Silverman’ın da bulunduğu 13 yazarın açtığı davada, mahkeme Meta’nın bu uygulamasının “adil kullanım” (fair use) kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Doruk Ugan: ‘Babam Sabri Ugan’ın vefat ettiği haberleri gerçek değil’

Sabri Ugan’ın oğlu Doruk Ugan, sosyal medya hesabından babasının vefat ettiği yönünde çıkan haberleri yalanladı. Ugan, ‘Babamın vefat ettiğine dair yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.’ ifadelerini kullandı.

Milli yüzücüler Comen Kupası’na damga vurdu: 31 madalya

Yüzme Milli Takımı, 20-22 Haziran tarihlerinde Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleştirilen 2025 Comen Kupası Şampiyonası’nda toplam 31 madalya kazandı.

Tarihin en büyük veri sızıntısı FBI ve Google uyardı! Peki kullanıcılar ne yapmalı?

Siber güvenlik tarihine geçen yeni bir olay, dijital dünyada endişe yarattı. Google, Meta, Apple gibi teknoloji devlerini de kapsayan 16 milyar kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunun sızdırıldığı açıklandı. Bu sızıntı, bugüne kadar tespit edilmiş en …

Bilek güreşi branşında Kayseri’ye 45 madalya

Bu yıl 45 madalya alınan bilek güreşi branşında önemli derecelere imza atan sporcular; Kayseri Gençlik ve Sporİl Müdürü Ali İhsanKabakcı’yı ziyaret etti.