CANLI BLOG | Netanyahu savaşın “ikinci aşamasını” ilan etti; Gazze’de internet ve telefon bağlantısı geri geldi

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Cumartesi gecesi yaptığı açıklamada, ordunun savaşta “Hamas’ın askeri ve hükümet kabiliyetlerini yok etmeyi ve rehineleri eve getirmeyi” amaçlayan “ikinci bir aşama” başlattığını söyledi.

Netanyahu, “Gazze Şeridi içindeki savaş zor ve uzun olacak; bu bizim ikinci bağımsızlık savaşımız” dedi. 

Bu sabah erken saatlerde Gazze Şeridi’nde telefon ve internet bağlantısı yavaş yavaş geri dönmeye başladı. Telefon ve internet bağlantılarının tahrip edilmesi Gazze’yi Cuma gecesi iletişim kesintisine sürüklemiş ve savaşın şimdiye kadarki en ağır hava bombardımanının ortasında Gazzeliler birbirleriyle ve dış dünyayla iletişim kuramamışlardı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen “Büyük Filistin Mitingi”nde konuştu. Erdoğan’ın İsrail’e “işgalci” demesi üzerine İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İsrailli diplomatların Türkiye’den geri gönderilmesi talimatı verdiğini açıkladı. 

Cohen, “Türkiye’den gelen vahim açıklamaları göz önünde bulundurarak, İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi amacıyla diplomatik temsilcilerin geri gönderilmesi talimatını verdim” ifadelerini kullandı. 

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman’ın Pazartesi günü Washington’u ziyaret etmesi bekleniyor. 

İşte savaşın 23. gününden dakika dakika öne çıkanlar…*

07.00 | Gazze’de telefon ve internet bağlantısı geri geldi

Gazze Şeridi’nde Cuma günü geç saatlerden itibaren iletişim kesintisi yaşanmış ve 2,3 milyon sakinin İsrail’in ağır hava ve kara bombardımanı nedeniyle dış dünyayla bağlantısı kesilmişti.

Ancak Paltel şirketi, internet erişimi savunuculuğu grubu NetBlocks.org ve sahadaki teyitler, bağlantıların yavaş yavaş geri geldiğini söyledi.

03.00 | BM Güvenlik Konseyi Pazartesi günü toplanacak.

Reuters haber ajansının diplomatlara dayandırdığı haberine göre BM Güvenlik Konseyi, İsrail’in Gazze’deki kara operasyonlarını genişletmesinin ardından Pazartesi günü toplanacak.

01.15 | İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik yoğun bombardımanı devam ediyor

 

00.18 | ICRC: Sivillerin Gazze’de gidecek güvenli bir yeri olmaması kabul edilemez

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) başkanı Mirjana Spoljaric, “pek çok sivilin hayatını kaybetmesinin trajik olduğunu” söyledi.

Spoljaric yaptığı açıklamada, “Büyük bombardımanların ortasında sivillerin Gazze’de gidecek güvenli bir yeri olmaması kabul edilemez ve askeri bir kuşatma sebebiyle şu anda yeterli bir insani müdahale mümkün değil” dedi.

00.00 | Sınır Tanımayan Doktorlar: Gazze’ye giden yardımlar yetersiz 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), 20 Ekim’den bu yana Gazze’ye sadece 84 yardım kamyonunun Gazze’ye girdiğini ve “Gazze’deki sürekli ve artan ihtiyaçlara çok yetersiz” olduğunu söyledi.

Yapılan açıklamada, “Dünya liderlerinin eylemleri çok zayıf, çok yavaş, çünkü ateşkes için bağlayıcı olmayan bir BM kararı, çaresiz bir insanlara salıverilen ayrım gözetmeyen şiddette hüküm sürmek için hiçbir şey yapmadı” denildi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir