Doların tahtı sallanıyor, dönemi sona eriyor, rezerv para olmaktan çıkıyor

VTB Başkanı Andrey Kostin: Yaptırımlar Bize Artık Büyük Sıkıntı Vermiyor

Rusya’nın önde gelen bankalarından VTB’nin Başkanı Andrey Kostin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda yaptığı açıklamada, ülkeye uygulanan yaptırımların artık gayri meşru olduğunu vurguladı. Kostin, “Yaptırımlara zaten alışkınız, bu yüzden bugün bize önemli bir sıkıntı vermiyorlar. Yaptırımlar elbette kötü ancak bu şartlar altında çalışmak zorundayız.” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetiminde yaptırım politikasında bir duraksama sürecine girildiğini anlatan Kostin, “Yaptırımların uzun süre kalacağına her zaman hazırlıklı olduk. Ciddi bir değişiklik olacağı yanılsaması içinde değiliz. Stratejimiz hala yaptırımlar altında oldukça başarılı bir şekilde çalışıyor. Son iki yıldır rekor karlar elde ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl VTB’nin yaklaşık 500 milyar ruble kar elde ettiğine dikkat çeken Kostin, Rusya’daki enflasyon ve yüksek politika faizinin olumsuz unsurlar olduğunu belirtti. Yüksek politika faizinin ekonomik büyümeyi yavaşlattığını ifade eden Kostin, “Geçen yıl yüzde 4 büyüdük, bu yıl ise yüzde 2’nin altına inecek ve bu da elbette ekonomi için iyi değil. Rublemiz de güçlü durumda. Bu durum ihracatçılar için iyiyken ithalatçılar için olumsuz.” şeklinde konuştu.

Kostin, Avrupa’nın Rusya’yı yaptırımlardan kaldırmasa bile ABD’nin benzer bir adım atmasının önemli olabileceğini belirterek, “Bunun Türkiye ile ilişkilerimiz için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Ancak henüz erken, durumu izliyoruz ve umut ediyoruz.” dedi.

“Küresel Finans Sisteminde Alternatif Mekanizmalar Geliştirilmeli”

Rus bankalarına yönelik yaptırımlar çerçevesinde, BRICS ülkeleri nezdinde alternatif finans sistemlerine yönelik projeleri değerlendiren Kostin, bu alanda henüz somut adımların atılmadığını ifade etti. BRICS’in son zamanlarda önemli ölçüde genişlediğini ve çok sayıda ülkenin ortak kararlar almasının zor olduğunu belirten Kostin, BRICS nezdinde ortak bir para birimi yaratılmasının gündemde olmadığını belirtti.

Kostin, küresel finans sisteminde alternatif mekanizmaların geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Batılı ülkelerin finans sistemlerini ve para birimlerini silah olarak kullandığını kaydetti. Farklı bölgelerde yeni ve büyük finans merkezlerinin bulunduğunu anlatan Kostin, bu merkezlerde yüksek miktarlarda paranın dolaştığını ancak bunların hala Londra ve New York’tan geçtiğini dile getirdi. Kostin, “Modern dijital teknolojiler bu işi daha verimli ve dış müdahalelere karşı daha korunaklı hale getirebilir, bu yöne ilerlemeliyiz.” dedi.

Finans kurumlarının “korkak” bir yapıda olduğunu vurgulayan Kostin, Türkiye ile ödemeler konusunda büyük sorunlar yaşadıklarını belirtti. Türkiye’nin Rusya’ya muazzam destek sağladığını ve iki ülke arasında çok fazla ticaret olduğunu söyleyen Kostin, “Ulusal para birimleriyle ödemeler bu sorunları çözebilir ancak bazı bankalar buna karşı çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Kostin, doların zarar görmesine neden olan ABD politikalarına değinerek, ödemelerin ulusal para birimleriyle yapılması gerektiğini ve mevcut fırsatların kullanılması gerektiğini söyledi. Yeni bir ödeme sistemi oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Kostin, Türkiye’nin lojistik açıdan Rusya için önemli bir ülke olduğunu ve iki ülke arasında dostane ilişkilerin bulunduğunu vurguladı.

Related Posts

Geleneksel Meslekler Kayıt Altına Alınıyor

Denizli’de unutulmuş meslekler için araştırma yapılacak, kayıtlar arşivlenecek.

Trafikten men edilen araçlarla ilgili önemli gelişme! 50 milyar lira gelir beklentisi

Yediemin otoparklarında bekleyen araçların hızla satışının önü açılırken, böylece sayısı 14 bin olduğu tahmin edilen bu araçların ekonomiye kazandırılması sağlanacak. 9. Yargı Paketi kapsamında yapılan düzenlemeyle, trafikten men edilerek alıkonulan …

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.