Mahkeme Meta’yı haklı buldu: Yapay zeka eğitimi telif hakkı ihlali değil

Yargıç Vince Chhabria, Meta’nın kitapları yapay zekâ eğitimi için kullanmasını yasal buldu

San Francisco’da görevli Yargıç Vince Chhabria, jüriye gitmeye gerek kalmadan davayı sonuçlandırarak, Meta’nın telifli kitapları yapay zekâ eğitimi için kullanmasının yasal olduğunu belirtti. Bu karar, Techcrunch tarafından rapor edildi.

Ancak Chhabria, bu kararın telif hakkı serbestliği anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Bu karar, Meta’nın telifli içerikleri kullanmasının sadece bu özel davada yasal olduğunu gösteriyor. Telif davalarında kanıt sunmanın ve doğru argümanlarla gelmenin önemini hatırlatmak isterim,” şeklinde konuştu.

Yapay zekânın “dönüştürücü kullanımı”

Mahkeme, Meta’nın kitapları doğrudan kopyalamadığını, ancak dönüştürücü bir şekilde kullanarak dil modelini geliştirdiğini belirtti. Bu sayede yapay zekâ modelinin çıktıları, orijinal kitapların birebir kopyası olmadı.

Davacı yazarlar, kitap satışlarının Meta’nın bu kullanımı nedeniyle zarar gördüğü iddiasını ispatlayamadı. Telif davalarında zararın kanıtlanması önemli bir unsurdur.

Benzer davalara devam ediliyor

Chhabria’nın verdiği karar, geçtiğimiz günlerde Anthropic adlı bir teknoloji firması için benzer bir kararın ardından geldi. İki dava da yapay zekânın kitaplarla eğitilmesine ilişkindi.

Ancak yapay zekânın haberler, filmler ve diziler gibi farklı içeriklerle eğitilmesine karşı açılan davalara halen devam ediliyor. Örneğin The New York Times, OpenAI ve Microsoft’a karşı dava açarken; Disney ve Universal da Midjourney’e film ve dizi içerikleriyle yapay zekâ eğitimi yapmasını nedeniyle dava açtı.

Yargıç Chhabria, bazı içerik türlerinin yapay zekâ tarafından daha kolay ikame edilebileceğini ve bu nedenle daha fazla zarar görebileceğini belirtti. Bu durum, şirketlerin gelecekte telif davalarında daha zorlu süreçlerle karşılaşabileceğini gösteriyor.

Related Posts

Xiaomi akıllı gözlüğünü, katlanabilir telefonunu ve akıllı bilekliğini tanıttı

Xiaomi yeni ürünlerini tanıttı. Şirket, akıllı gözlükten, bilekliğe ve yeni kapaklı katlanabilir ekranlı telefonunu tanıttı.

Doruk Ugan: ‘Babam Sabri Ugan’ın vefat ettiği haberleri gerçek değil’

Sabri Ugan’ın oğlu Doruk Ugan, sosyal medya hesabından babasının vefat ettiği yönünde çıkan haberleri yalanladı. Ugan, ‘Babamın vefat ettiğine dair yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.’ ifadelerini kullandı.

Milli yüzücüler Comen Kupası’na damga vurdu: 31 madalya

Yüzme Milli Takımı, 20-22 Haziran tarihlerinde Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleştirilen 2025 Comen Kupası Şampiyonası’nda toplam 31 madalya kazandı.

Tarihin en büyük veri sızıntısı FBI ve Google uyardı! Peki kullanıcılar ne yapmalı?

Siber güvenlik tarihine geçen yeni bir olay, dijital dünyada endişe yarattı. Google, Meta, Apple gibi teknoloji devlerini de kapsayan 16 milyar kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunun sızdırıldığı açıklandı. Bu sızıntı, bugüne kadar tespit edilmiş en …

Bilek güreşi branşında Kayseri’ye 45 madalya

Bu yıl 45 madalya alınan bilek güreşi branşında önemli derecelere imza atan sporcular; Kayseri Gençlik ve Sporİl Müdürü Ali İhsanKabakcı’yı ziyaret etti.

Şarj ederken dikkat: Piller hakkındaki şehir efsaneleri

Telefonlarımızdan fenerlerimize kadar hayatımızın her alanında pili kullanıyoruz. Ancak pek azımız pillerin nasıl çalıştığını biliyor ve teknoloji sürekli gelişiyor. Bu nedenle yıllardır doğru sanılan bazı “pil efsaneleri” hâlâ yaygın. İşte doğru bilinen yanlışlar ve bilimin söylediği gerçekler…