Mehmet Şimşek sona yaklaştı: Yüksek maaş alanlara cezayı kesecek

Mehmet Şimşek Vergi Kaçakçılığı ile Mücadeleyi Genişletiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçakçılığını önleme çalışmalarını estetik merkezlerine kadar genişletiyor. Doğru beyanda bulunanlara ‘pişmanlık’ hükümlerinden faydalanma imkanı sunan Bakanlık, vergi kaçakçılığını engellemek adına sıkı bir takip sürecinde devam ediyor.

Bakan Şimşek’in liderliğinde Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelire sahip olan mükellefler üzerindeki denetimleri hızlandırarak 2023 yılı mali denetim çalışmalarına yaklaşıyor. Yüksek maaş alanların beyanname verme zorunluluğu için son tarih 7 Nisan 2025 olarak açıklandı.

Mehmet Şimşek Son Denetimlere Hazırlanıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 mali denetim çalışmalarında sona yaklaşıyor. Yüksek maaş alan mükelleflerin beyanname verme zorunluluğu 7 Nisan 2025 tarihinde sona erecek.

Bu süreç sona erdikten sonra, Gelir İdaresi Başkanlığı mükelleflere tebligat göndermeye başlayacak. Tebligatların ulaşmasını takiben ceza uygulanacak ve ödemenin gecikmesi halinde ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalınacak.

Yüksek Maaş Alanlara Cezalar Geliyor

2023 yılında 3 milyon lirayı aşan maaş geliri elde eden veya birden fazla işverenden 230 bin lirayı aşan ücret alan mükellefler için Vergi Usul Kanunu’nda yer alan ‘pişmanlık’ hükmünden faydalanma imkanı bulunuyor. Pişmanlık hükümlerinden yararlanarak sadece hesaplanan vergiyi ödeyerek ceza ödemekten muaf tutulabilecekler.

Vergi kaçakçılığı ile mücadele kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı, haziran ayı itibariyle yüksek maaş alan mükelleflere yönelik tebligat göndermeye başlayacak. Bu süreçte ‘pişmanlık’ hükümlerinden faydalananlar, yalnızca vergi ziyaı cezası ödeyecekler ve gecikme faizi oranında ek bir masraf ile karşılaşmayacaklar.

‘Pişmanlık’ Süreci Nasıl İşliyor?

Vergi kaçakçılığından pişmanlık duyan mükellefler için iki seçenek bulunuyor. İlk olarak, ikamet edilen ilçedeki vergi dairesine yazılı bir dilekçe ile başvuruda bulunulabilir. İkinci seçenek ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan ‘Hazır Beyan Sistemi’ üzerinden ‘pişmanlık’ seçeneği ile işlem yapmak.

Bu süreçten faydalananlar, ödemesi gereken vergiyi zamanında ödeyerek ceza ödemekten muaf tutulacaklar. Pişmanlık zammı, yasal gecikme faizi oranında hesaplanacak olup her ay için aylık yüzde 4,5 oranında uygulanacaktır.

Related Posts

New York borsası çöktü: Ticaret anlaşması ve gerilim endeksleri vurdu! (12 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,3 azalarak 42.737,36 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,2 azalışla 6.009,9 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,19 kayıpla 19.578,87 puana geriledi. Yatırımcılar ABD-Çin ticaret anlaşmasına dair daha fazla netlik …

Hindistan uçak kazası sonrası Boeing hisseleri çakıldı

Hindistan’da Sardar Vallabhbhai Patel Uluslararası Havaalanı yakınlarında 244 kişiyi taşıyan Air India uçağının düşmesi, küresel piyasalarda Boeing hisselerinde belirgin bir değer kaybına yol açtı. Flightradar verilerine göre kazaya karışan uçak …

Azerbaycan’daki yatırım fırsatları duyuruldu

Erzurum’da ‘Azerbaycan’da Yatırım ve İş Fırsatları’ konulu toplantı düzenlendi.

Ekonomi zirvesi sarayda toplandı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda; ihracatta rekabet gücü, enerji görünümü, konut ve kira artışları ile özel istihdam bürolarının etkisi değerlendiriliyor.

Hazine, 97 milyar 855,4 milyon lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirdiği üç ihalede 97 milyar 855,4 milyon lira borçlanmaya gitti. İlk ihalede, 9 ay (273 gün) vadeli, kuponsuz hazine bonosunun ilk ihracı yapıldı. İhalede basit faiz 44,5, bileşik faiz ise 46,81 oldu …

Fitch’ten Türkiye için yıl sonu faiz tahmini

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, TCMB politika faizinin yıl sonunda yüzde 33’e gerilemesini beklediklerini söyledi.