Son 10 yılda enflasyonu en çok hangi kesim hissetti?

2024 Yılı Enflasyonu Yüzde 44,38 Olarak Açıklandı

2024 yılı enflasyon oranı %44,38 olarak duyuruldu. Bu yıl ücret zamlarıyla birlikte gelen enflasyon sonrasında asgari ücrette %30’luk bir artış gerçekleşti. Emekli ve memur zamları da belirlendi. Ancak özellikle dar gelirli ve sabit gelire sahip olanlar, enflasyonun duyurulmasının ardından TÜİK verilerine göre hissedilen enflasyon konusunda tartışmaları gündeme getirdi.

Hissedilen Enflasyon

TÜİK’in 2023 yılına ait Hanehalkı Tüketim Harcaması verilerine göre, gelir seviyesine bağlı olarak harcamaların da değişmesi nedeniyle hissedilen enflasyon farklılık gösteriyor. Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın yazısında belirtildiği gibi:

“Son yıllarda hissedilen enflasyon, verilerin daha fazla tartışılmasına neden oluyor. En düşük gelir grubuna sahip olan %20’lik kesim daha fazla gıda harcaması yaparken, en çok gıda harcaması yapan kesimin emekliler olduğu görülüyor. Bu durum, gıda fiyatlarındaki artışa karşı dar gelirli kesimin daha hassas olduğunu gösteriyor.

En yüksek gelire sahip kesim ise gıdadan daha fazla taşıma harcaması yapmak zorunda kaldığı için bu alandaki fiyat değişimlerine karşı daha hassas hale geliyor.


Son Bir Yılda Enflasyonu En Çok Kim Hissetti

Gelir gruplarına göre, son bir yılda %44,38 olarak açıklanan enflasyonu en fazla hisseden grup dar gelirli kesim oldu. En düşük gelire sahip %20’lik kesimin tüketim harcamalarına göre, TÜFE verilerindeki harcama kalemleri hesaplandığında enflasyonun yaklaşık 5 puan daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Böylece en düşük gelir grubunun enflasyonu %49,28’e ulaşırken, gelir seviyesi arttıkça hissedilen enflasyon oranının azaldığı görüldü.

En yüksek gelir seviyesine sahip %20’lik kesimin hissettiği enflasyon oranı ise %45,03 olarak gerçekleşti.


Hanehalkının gelir kaynağına göre tüketim harcamalarının dağılımında en yüksek enflasyonu hisseden grup emekliler oldu. Emekliler, 5 puan daha fazla enflasyona maruz kalırken, ücretlilerin enflasyon oranı %46, gayrimenkul ve menkul kıymet geliri olanların hissettiği enflasyon %45,60 ve girişimcilerin hissettiği enflasyon ise TÜFE’nin altında kalarak %44,36 olarak gerçekleşti.

%20’lik gelir gruplarına göre son 10 yılda (2023 tüketim harcamaları baz alınarak), enflasyonu en fazla hisseden yine en düşük gelirli kesim oldu. 10 yıllık süreçte TÜFE endekslerindeki değişim %983,70 olurken, en düşük gelirli %20’lik kesimin hissettiği enflasyon oranı %1.054 olarak gerçekleşti.

En yüksek gelire sahip kesimin 10 yılda hissettiği enflasyon ile TÜİK TÜFE arasındaki fark yaklaşık 25 puan iken, en düşük gelire sahip kesimde bu fark 70 puan oldu.

(ALINTI)

Related Posts

SGK resmen açıkladı: Yıpranma payı kaldırıldı, yüzlerce mesleğin emeklilik süresi uzayacak

SGK, yüzlerce meslek grubunun ‘yıpranma payı’ kullanımına kısıtlama getirdi. Alınan karar sonucunda yüzlerce mesleğe yıpranma payı hakkından faydalanabilmek için ‘ispat zorunluluğu’ getirildi.

Piyasada nefesler tutuldu: Altının ve doların kaderi yarın belli olacak

Trump Fed üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Uzmanlar, bir taraftan ABD Merkez Bankasının (Fed), ülke ekonomisinin zayıflamasıyla yılın ikinci yarısında faizlerde indirime gidebileceğini öngörürken, diğer taraftan stagflasyon endişelerinin faiz indirimlerini sekteye uğratabileceğini tahmin ediyor. Peki Fed’in kararı ne olacak? Powell hangi mesajları verecek?

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Asya borsalarında ticaret savaşları iyimserliği: Hindistan dışında yükseliş! (6 Mayıs 2025)

ABD yönetiminin korumacı ticaret tutumu varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Küresel piyasalarda, merkez bankalarının kararları öncesinde yatırımcıların “bekle-gör” yaklaşımına girmesiyle karışık bir seyir öne çıkıyor. Asya …

Yoksulluğa sadece 3 ayda 48,7 milyar TL’lik yardım!

Yoksulluğa sadece 3 ayda 48,7 milyar TL’lik yardım!

ABD’den Google’a müdahale: “Sat ya da dağıt”

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın dijital reklam pazarındaki tekelini sona erdirmek amacıyla, şirketin AdX reklam borsası ve DFP reklam sunucu sistemini elden çıkarmasını önerdi. Google, bu öneriye karşı çıkarak, davranışsal çözümleri desteklediğini ve önerilen yapısal değişikliklerin yasal dayanağının olmadığını savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir