Uzmanı açıkladı: Ev fiyatları 3 kat artacak

Merkez Bankası Faiz Politikaları Konut Piyasasını Etkiliyor

Merkez Bankası’nın faiz politikaları konut piyasasında dalgalı bir seyir oluşturmaya devam ediyor. Kısa bir canlanmadan sonra gelen faiz artışları, sektörde yeniden durgunluğa neden oldu.

Konut kredisi faizlerinin yüzde 2,5’in üzerine çıkması, peşin alım yapamayan vatandaşlar için ev sahibi olmayı neredeyse imkânsız hale getirirken, mevduat faizlerinin yüzde 50’ye dayanması, yatırımcıları da konuttan uzaklaştırdı.

Konuta Talep Azaldı, Kiralar Yükseldi

Yüksek faiz ortamı ve alım gücündeki düşüş nedeniyle konut satışları yavaşladı. Sahiplik oranı yüzde 55’e gerilerken, kiralık konutlara olan talep arttı. Yeni konut üretiminin azalmasıyla birlikte arz-talep dengesi bozuldu, kira artışları da hızlandı.

Kiracılar ile ev sahipleri arasında pazarlık sürse de kiralara yapılan zam oranı genellikle yüzde 50’ye kadar çıkıyor.

Mevduat mı, Konut mu?

Yatırım tercihi açısından da konut cazibesini yitirmiş görünüyor. Örneğin 7 milyon TL’ye alınan bir evin aylık kira getirisi ortalama 40 bin TL düzeyindeyken, aynı para mevduata yatırıldığında aylık 250 bin TL kazanç sağlanabiliyor. Bu fark, kısa vadede konut yatırımını dezavantajlı hale getiriyor.

“3 Yıla Kadar Fiyatlar 3 Katına Çıkabilir”

NTV’de yer alan habere göre ARSAVEV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, konutta yaşanan fiyat sıkışıklığının geçici olduğunu savundu. Öztürk, “Metrekare fiyatları şu anda neredeyse maliyet seviyelerinde. Faiz baskısı nedeniyle fiyatlar düşük kalıyor. Ancak piyasada hareketlilik başladığında konut fiyatları 2 ila 3 kat artış gösterecek” dedi.

Öztürk’e göre, 2025’in sonunda 7 milyon TL’lik bir evin fiyatı 10 milyona çıkmasa da, 2-3 yıl içinde 14-15 milyon TL seviyelerine ulaşması olası. Konutun enflasyon karşısındaki dayanıklılığına dikkat çeken Öztürk, “Türkiye’de reel enflasyon yüzde 50 civarında. Faiz getirisi ile konutun karşılaştırılması kesinlikle doğru değildir. Ayrıca Türkiye’de reel enflasyonun yüzde 50 olduğu bir noktada, konutun enflasyondan arındırılmış getirisi dahi yüzde 5-10 arasında değişiyor. Önümüzdeki birkaç yılda yüzde 100 hatta yüzde 150’ye kadar artış mümkün.” şeklinde konuştu.

Related Posts

ABD’de üretici enflasyonu yavaşladı

ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), nisanda aylık bazda yüzde 0,5 azalırken, yıllık bazda yüzde 2,4 ile beklentilerin altında arttı.

Elektrikli araç satışları nisanda yüzde 29 arttı

Elektrikli araç satışları, küresel çaptaki ticaret belirsizliklerine rağmen nisanda yıllık bazda yüzde 29 artış gösterdi.

Akaryakıt fiyatlarında tabela değişti: Benzine zam geldi, motorine yolda

Brent petrol ve döviz kuru dalgalanmaları, vergi artışlarıyla birleşerek akaryakıt fiyatlarını etkiliyor. Son olarak benzin fiyatına 1.50 TL’lik bir zam yapılırken, motorine ise 1.30 TL zam yapılması bekleniyor. Peki, 14 Mayıs 2025 itibarıyla güncel akaryakıt fiyatları ne durumda? İşte güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları…

Çiftçilere 1 milyon 850 bin adet bedavaya dağıtıldı

Tüekiye’nin bir çok ilinde Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında ücretsiz sebze fidesinin dağıtımı devam ediyor. İl Tarım ve Orman …

Türkiye hayvancılıkta kan kaybetmeye devam ediyor: ‘Yerli üretimi bitirdiler’

Hayvancılık sektöründeki ekonomik kriz üreticilerin borçlarını ödeyememesi nedeniyle hayvanlarını ve tarım makinelerini kaybetmelerine yol açıyor. CHP’li Ömer Fethi Gürer, mevcut tarım politikalarını eleştirerek, ithalata bağımlı bir yapının yerli üreticiyi zayıflattığını vurguladı. Krizin derinleşmesi, ülkenin hayvancılık kapasitesinin tehdit altında olduğuna dikkat çekiyor.

Ziraat Bankası güçlü büyümesini sürdürdü

Türk Bankacılık Sektörünün lideri Ziraat Bankası, küresel piyasalarda belirsizliğin arttığı yılın ilk çeyreğinde güçlü büyüme performansını devam ettirdi.