Yerli Malı Tebliği’nde düzenleme yapıldı

Yeni “Yerli Malı Tebliği” Resmi Gazete’de Yayımlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni “Yerli Malı Tebliği” ile yerli malı belgesi alımı için usul ve esaslar belirlendi. Bu tebliğ, idarelerin Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımları ile Bakanlığın yerli malı ürünlere ilişkin diğer düzenlemelerini içermektedir.

Eski tebliğde sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilmesi için gereken şartlar düzenlenirken, yeni tebliğle yazılım ürünleri de kapsam dahiline alındı.

Yazılım ürünlerinin yerli malı sayılabilmesi için yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması şartı getirildi. Ayrıca, söz konusu ürünler için Teknolojik Ürün Belgesi sahibi olmak da zorunlu hale getirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvanlık Ürünleri için Yerli Malı Şartları

Gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için de yerli malı şartları belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilen üreticilerin ürettikleri ürünler, yerli malı olarak kabul edilecek.

Orman Genel Müdürlüğüne bağlı fidanlıklardan veya özel fidanlıklardan alınan tohumluklar için belirli şartlar getirildi. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre üretilen hayvansal ürünler de yerli malı olarak kabul edilecek.

Ürünlerin tamamen Türkiye’de üretilmesi veya yetiştirilmesi gereken tebliğde belirtilen diğer yerlilik şartları arasında yer almaktadır.

Yerli Malı Belgelerinin Sınıflandırılması

Yeni tebliğde “yerli katkı oranı”nın hesaplanma yöntemi belirlenirken, “yerli malı belgesi sınıfları” da oluşturuldu. Bu sınıflara göre, yerli katkı oranı belirli aralıklara göre sınıflandırılmıştır.

Üreticilerin yerli malı belgesi başvuruları, ilgili oda veya borsalar aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Başvuruların online olarak yapılabileceği sisteme e-Devlet kapısı üzerinden giriş yapılması gerekmektedir.

Yerli malı belgeleri konusunda yapılan önceki düzenlemelerin ise yürürlükten kaldırıldığı belirtilmektedir.

Related Posts

AB, ABD’nin yüzde 10’luk gümrük vergisini koşullu olarak kabul edebilir

Avrupa Birliği, otomobil, ilaç ve elektronik gibi kritik ürünlerde daha yüksek vergileri engellemek için ABD’nin tüm ihracat kalemlerine yönelik yüzde 10’luk gümrük vergisini koşullu olarak kabul etmeye hazırlanıyor.

Almanya Merkez Bankası’ndan korkutan küresel ekonomi senaryosu

Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel, Orta Doğu’daki olası uzun süreli bir savaşın petrol fiyatlarını ciddi şekilde yükseltebileceğini belirterek, ekonomik görünümde köklü değişiklikler yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Ücretli çalışan sayısı açıklandı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2025 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 arttı.

Ömer Koç TOFAŞ yönetiminden ayrıldı

Ömer Koç TOFAŞ yönetiminden ayrıldı

Pegasus, 3 ülkeye seferlerini iptal etti

Pegasus, Orta Doğu’daki gerilim nedeniyle İran, Irak ve Ürdün uçuşlarını geçici olarak durdurdu; yolculara ücretsiz iptal ve değişiklik hakkı tanındı.

New York borsası çöktü: Ticaret anlaşması ve gerilim endeksleri vurdu! (12 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,3 azalarak 42.737,36 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,2 azalışla 6.009,9 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,19 kayıpla 19.578,87 puana geriledi. Yatırımcılar ABD-Çin ticaret anlaşmasına dair daha fazla netlik …